capoeira01

Capoeira

Capoeira je borilačka veština, sa elementiama plesa, muzike i akrobatike. Potiče iz 16-og veka a nastala je među robvima iz Afrike u Brazilu, koji su ovu veštinu koristili za odbranu i borbu protiv robovlasnika. Vremenom, capoeira je postala prihvaćena i poznata širom sveta. Jedna od najvećih i najrasprostranjenijih grupa, u okviru koje je i naš klub, u svetu je Capoeira Senzala, osnovana šezdesetih godina proslog veka, od strane jednog od najvećih majistora ove borilačke veštine Mestre Peixinho-a. Od 2014. godine capoeira je pod UNESCO zaštitom, kao nematerijalna kulturna baština Brazila. Kroz treninge capoeira-e se snaži volja, duh i telo. Capoeira-om se stiče snaga, kondicija, eksplozivnost, fleksibilnost, koordinacija pokreta, poboljšavaju se refleksi, razvija se osećaj za ritam i mašta. Za treniranje capoeira-e nisu potrebni nikakvi preduslovi osim dobre volje!

Capoeira za decu

Capoeira je idealna za pravilan rast i razvoj deteta. Kroz aspekt borbe i akrobatike maksimalno se razvija koordinacija pokreta (leve i desne strane podjednako). Kroz muziku, koja se praktikuje na svakom treningu, poboljšava se osećaj za ritam. Capoeira je vrlo intenzivna što se odražava na poboljšanje snage i kardio-vaskularnog sistema. Nadmudrivanje kroz razne igre kod dece razvija kreativnost, uči ih saradnji sa drugom decom. Na treninzima capoeira-e deca razvijaju osećaj pripadnosti grupi dok se istovremeno razvijaju njihove individualne sposobnosti. Strani jezik (portugalski) je pravi intelektualni izazov.

Treneri

ja

Jelena Aleksić

28 godina kapueru trenira od 2003. dok treninge za decu drži od aprila 2007. kada je i osnovala svoju prvu grupu. Ima osmogodišnje iskustvo u radu sa decom u više obdaništa i škola, a tokom 2008. vodila je treninge u International School of Belgrade. Od 2013 vodi treninge za odrasle.

ds

Dušan Sudžuković

24 godine kapuerom se bavi od 2010. god. Treninge u Pančevu vodi od maja 2015. god. Studira građevinski fakultet.

ag

Aleksandra Grba

Ima 27 godina. Kapuerom se bavi od 2011. god. Treninge u Pančevu vodi od maja 2015. god. Po zanimanju je psiholog. Pre kapuere, trenirala je balet 15 godina i završila baletsku školu.